Mellanölens uppgång och fall

Mellanöl, eller öl klass 2 B, var en skatteklass för öl på mellan 3,6 och 4,5 % som började säljas i vanliga mataffärer 1965. Styrkan låg mellan den svagare pilsnern och den starkare starkölen, därför föll sig namnet mellanöl naturligt. Även om skatteklassen mellanöl avskaffades 1977, är det många som fortfarande använder ordet mellanöl som beteckning för en lite svagare starköl. Beskas reporter Magnus Wennerberg har varit på spaning efter en tid som flytt, för att ta reda på mellisens historia.

På spaning efter den mellanöl som flytt - Magnus Wennerberg

Anders Melander

Anders Melander, på 70-talet en av Nationalteaterns låtskrivare, berättar vad mellanölen hade för betydelse i dels hans låttexter, dels i hans eget liv.

Peter Sandberg 1

Peter Sandberg, forskare i ekonomisk historia på Göteborgs universitet, beskriver den omvandling som pågick inom bryggeriindustrin vid tiden när mellanölen kom.

Richard TellströmFoto: Örebro Universitet

Richard Tellström, etnolog och måltidsforskare på Örebro universitet, beskriver hur öl på 60- och 70-talet blev en ungdomsdryck. Även om det gjordes mycket reklam för mellanöl, riktad till unga, så var det inte reklamen som skapade ungdomsdrickandet.

Extramaterial

Extra. ”Varför inte lika gärna titta på Explorerflaskan? Det var ju folkvodkan” Magnus Wennerberg pekar på ölburken, märkt mellanöl, som står längst fram till vänster på bordet på omslaget till Livet är en fest. Anders Melander kommenterar burken och berättar mer om bilden.

Extra. Anders Melander kommenterar omslaget - Magnus Wennerberg2

Livet är en festMNW, 1974. Omslag: Lars Jakob Jacobsson

Extra. ”Jag skulle beskriva det sena 70-talet som ganska moralpanikmässigt.” Richard Tellström om avskaffandet av mellanölen 1977 efter problemen med ungdomsfylleri.

Extra. Richard Tellström om avskaffandet 1977 - Magnus Wennerberg3