Det sista monopolet

johan_provror_rum

När Sverige gick med i EU 1995 började en liberaliseringsprocess av den svenska alkoholpolitiken. Monopol försvann och Systembolaget öppnade på lördagar igen.

   Då kom också förhoppningen att kunna bedriva gårdsförsäljning av alkohol. Men innan något sådant kan införas måste det sista monopolets styrka prövas.

Text & Foto: Johan Rosholm

Claes och Annica Wernerson driver sitt bryggeri Qvänum Mat & Malt på en gård två mil från Vara. Landskapet runt omkring är platt och fullt med gårdar. Åkrarna breder ut sig ännu mer och vindkraftverk sticker upp ur marken här och var.

Annica har precis kommit tillbaka från Vara. Motorolja var tvunget att köpas till företagets läckande truck och etiketter hämtades till ölflaskorna i lagret. De ska snart ut till restauranger och Systembolagets butiker.

Hon går mot gårdens huvudbyggnad, en gång i tiden ett stall men numera ser det bara ut som ett.  Utsidan är rödmålat trä tillsammans med vit sten. Paret Wernerson driver sin restaurang där inne och brygger öl i samma lokal.

Bryggeriet startade de 2006, efter att ha hållit på att renovera gården sedan 2004. Då sålde de sin del i ett gourmetföretag, som importerade bland annat oljor och vinäger.

Varken Annica eller Claes visste då hur man bryggde öl men de var optimistiska och körde på enligt devisen att det är något man kan lära sig.

Och de visste att de ville göra gården till en plats dit man kunde åka ut under en dag, äta i restaurangen och dricka det som bryggts där. Det skulle sedan kunna sluta med att man kunde köpa med sig en eller två flaskor hem. Gårdsförsäljning helt enkelt.

I huvudbyggnaden ligger också kontoret. Claes är där under förmiddagen, fördjupad i dokument sitter han vid sitt skrivbord. Runt omkring honom står många olika flaskor i olika färger och design. Han har varit uppe sedan sju på morgonen för att kunna ta emot en last med malt. Han kliar ögonen med höger hand när han sitter vid skrivbordet.

Claes går in till den kombinerade restaurangen/bryggeriet. Det ligger helt öde nu. Inne i ett stängt rum, innanför tegelmurar, står bryggeriets tre silvriga jäsningstankar. Det enda som hörs från dem är ljudet av de små bubblorna som man ser i en liten glasskål. Den sitter fast i en av tankarna.

Claes ställer sig mot väggen i rummet med armarna i kors.

– 2004 tyckte vi att det såg positivt ut med gårdsförsäljning, säger Claes.

johan_kontorDet hade då gått nio år sedan Sverige gått med i EU. Och det året försvann begränsningarna nästan helt för hur mycket alkohol man kunde ta med sig in i landet.

Jenny Cisneros Örnberg forskar vid Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (SoRAD). Hon skriver om folkhälsofrågor på nationell och EU nivå och med särskilt fokus på alkoholpolitikiskafrågor inom EU. Just EU-medlemskapet är något som hon ser utlöste en liberalisering av den svenska alkoholpolitiken.

– Det har en koppling till EU-medlemskapet men det har inte alltid till exempel på EUs initiativ, säger hon.

Året innan inträdet till EU fanns det fem statliga alkoholmonopol. Efteråt var bara ett av dem kvar. Import, export, partihandel och produktion var inte längre något som bara det statliga företaget Vin & Sprit skulle syssla med och från 1994 gick Systembolaget från att bara ha haft Vin & Sprit som leverantör till att plötsligt ha 159 stycken 1995.

Men staten behöll monopolet på att sälja starkare alkohol i butik. Systembolagets ensamma ställning bestod.

Claes och Annica går runt inne i restaurangen. Veckans öl tappade de upp några dagar tidigare och idag ska de förbereda en middag till kvällen för besökare.

De kommer ihåg när en grupp tyskar var på gården. Våren verkade ännu inte ha slagit till den dagen. Temperaturerna hade legat runt fem grader och det hade regnat lite lätt.

Besökarna satt i den rymliga restaurangen och en av dem blev väldigt förtjust i en snaps som gården gör. Till och med så förtjust att han ville köpa en flaska. Fast Claes Wernerson kunde inte sälja den.

– Då var det faktiskt så att man suckade djupt. Han skulle ha med sig en flaska och höll säkert på i 20 minuter. Han försökte få med sig flaskan på alla möjliga sätt. Betala vid sidan om, tappa den i golvet. All möjliga sådana saker, säger han.

De besökare som skulle vilja köpa något av det Qvänum Mat & Malt tillverkar blir tvungna att vända sig till Systembolaget. Då måste numera ta in alkohol som producerats lokalt av olika småbryggerier. Därför finns Qvänum Mat & Malts öler i de tre närmaste butikerna, som i Vara där några av deras ale står i det ordinarie sortimentet.

Några som gjort frågan om gårdsförsäljning till en stor fråga är nykterhetsförbundet IOGT-NTO. Anna Carlstedt är ordförande för förbundet sedan fyra år. Hon menar att det har varit en negativ utveckling för den svenska alkoholpolitiken ända sedan Sverige gick med i EU.

– Ta till exempel det här med när man kunde börja ta med hem ännu mer alkohol till Sverige från 2004. Det var en fråga som regeringen gav upp för lätt i. Vi hade kunnat ta strid där mot EU, säger Anna.

Hon förklarar att förbundet alltid försöker visa att gårdsförsäljningen inte skulle leda till något gott. Vilket de gjorde i Almedalen under politikerveckan för några år sedan.

Sommaren 2010, ett viktigt år då det var val igen i september. Centerpartiet skulle visa att gårdsförsäljning skulle vara något bra. Det var Centerpartiets dag onsdagen den 7 juli.

Partiet satte upp en tillfällig gårdsförsäljning. Där hade Centerpartiet satt upp ett område omringat av ett litet trästaket med ett tillfälligt serveringstillstånd. Även mat serverades. Jordbruksministern Eskil Erlandsson var den som öppnade området.

johan_flaskor

Den varma sommarkvällen, med en klarblå himmel och temperaturer runt 20 grader var fin och en hel del människor samlades inne vid gårdsförsäljningen. En av dem som också gått in på området var en ung tjej. Hon gick fram till baren och beställde en starköl. Hon betalade för den och gick bort till ett av borden med den.

Fast det är bara det att hon var 16 år gammal och från Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF). Hon var där för att pröva hur lätt det var för en minderårig att köpa en öl.

– Vi plockade dit tillsynsmannen och även landshövdingen. Sedan fortsatte vi också med att dela ut flygblad för att uppmärksamma, säger Anna Carlstedt

Frågan om gårdsförsäljning splittrar både riksdagen och regeringen. Stödet är stort för Systembolagets monopol hos många, även bland folket. Socialdemokraterna ställer sig negativa till gårdsförsäljning och så även Kristendemokraterna. Folkpartiet tycker förvisso att gårdsförsäljning en dag ska införas men att det just nu inte finns en modell som gör det möjligt.

De två andra partierna i regeringen, Moderaterna och Centerpartiet, är väldigt positiva till gårdsförsäljningen. Och Centern är de som gjort det till en stor fråga med löften om fler arbetstillfällen och en starkare och mer levande landsbygd om det genomförs.

Regeringen ville få klarhet om gårdsförsäljning skulle kunna genomföras i Sverige och i så fall hur. Därför beställde man en utredning om det.

Den presenterades den16 december 2010. Idén med gårdsförsäljning av alkohol är att tillverkaren ute på gården själv ska kunna sälja det de tillverkar och köparen ska sedan kunna ta hem alkoholen. Men utredningen ville göra ett tillägg till det. Även alkohol tillverkad i utlandet kunna säljas där och köpas med hem. Och för att inga bryggare i städer skulle diskrimineras så var förslaget också att gårdsförsäljningen inte bara skulle behöva ske på gårdar.

Claes och Annica Wernerson blev lite förhoppningsfulla igen. Inte lika mycket som de hade varit 2004 men ändå något hopp.

Fast det fanns väldigt många kritiker mot förslaget. Som Justitiekanslern och Folkhälsoinstitutet och även industrin, representerad av Vin & Sprit och Carlsberg, var skeptiska. IOGT-NTO menade att det skulle göra det möjligt att fritt fram starta ”spritbutiker”.

Kritiken var bland annat att definitionen av gårdsförsäljning hade ändrats mycket för att passa EU-rätten med fri konkurrens.

Sedan gick det på sparlåga ett tag tills det blev september året 2012. Regeringen beslöt sig för att utredningsförslaget om gårdsförsäljning skulle stoppas.

Jenny Cisneros Örnberg vid SoRAD menar att det inte var helt oväntat.

– Det har varit svårt att få ett politiskt stöd för gårdsförsäljning av alkohol. Och kritikerna menade att genom att öppna upp för andra aktörer än Systembolaget kan riskerna bli att EU ifrågasätter Systembolagets monopol.

Wernersons dröm om att få driva gårdsförsäljning och sälja flaskorna till besökarna är inte levande just nu. Men det går inte dåligt för dem. Deras produktion och försäljning har ökat för varje år. Förra året fick de ut 50 000 flaskor med öl. Men det var ju inte bara öltillverkning de ville hålla på med. Gårdsförsäljningen skulle vara ett större koncept, något de känner att de inte kan göra nu.

– Ibland känner man för att flytta till Danmark för att få testa att ha en riktig gårdsförsäljning, säger Annica halvt allvarligt, halvt på skämt.

– Men jag är helt säker på att det kommer bli gårdsförsäljning i Sverige i framtiden, fortsätter Claes.

Han menar att det inte är en fråga om det kommer ske utan när och hur det kommer att ske.